A Z generáció nem sportol eleget
A Z generáció nem sportol eleget

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen. Méghozzá annak ellenére, hogy 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás. Derült ki egy kutatásból, amiben ötezer, 12 és 24 év közötti fiatal, valamint kétezer, 12-18 éves életkorú fiatal szülője vett részt.

A Z generáció nem sportol eleget

A kutatásban tíz ország (Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Indonézia, Olaszország, Nigéria, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Államok) vett részt.

A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, mennyit sportol a Z generáció, mi motiválja és mi akadályozza őket a mindennapos testmozgásban.


    A megállapítások szerint csak minden ötödik fiatal sportol. Aki pedig sportol, az elégedettebb és magabiztosabb az életben.

A Z generáció 72 százaléka tartja fontosnak az aktív sportolást. Ők elégedettebbek a tanulmányi eredményeikkel, és úgy érzik, jobban tudnak koncentrálni a testmozgás után.



A sport és a testmozgás iránti elkötelezettség szintje egyáltalán nem biztató. Ötből csupán egy fiatal sportol hetente legalább öt órát vagy annál többet.

Milyen akadályok vagy aggályok gátolják őket a sportolásban?

A felmérésben egyéb kötelezettségeiket, főleg a tanulást említették. Illetve nem akarnak ismeretlen emberekkel sportolni, ahogy egyedül sem. Minden második válaszadó mások róla alkotott értékítélete miatt aggódik, esetleg amiatt, hogy nincs elég jó fizikai állapotban. 


    Az elégtelen fizikai aktivitásról a globális kihívások is tehetnek. A fiatalok több mint egyharmada a megélhetési válság miatt sportol kevesebbet. Minden harmadiknak pedig az éghajlatváltozás okozta szélsőségesen meleg, csapadékos vagy vízhiányos időjárás korlátozza a lehetőségeit a testmozgásra.

A megkérdezettek harmada (31%) saját bevallása szerint a Covid-19 következtében mozog kevesebbet.

13 százalékuk pedig még mindig jelentős szorongást és aggodalmat érez a járvány terjedésével kapcsolatban.


A szülők többsége (több mint 90 százaléka) elismeri a sportolás egészségre és jólétre gyakorolt előnyeit.

Forrás: MTI/Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)/A paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz

Facebook oldalunk: ITT>>>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük