Te tudod mit kell tenni vészhelyzet esetén? – 4 életmentő tipp

Te tudod mit kell tenni vészhelyzet esetén - 4 életmentő tippekTe tudod mit kell tenni vészhelyzet esetén - 4 életmentő tippek

Ezt tedd vészhelyzet esetén, hogy megmenthesd gyermeked életét. A legtöbb szülő nem tudja, mit tegyen vészhelyzetben. Te vajon közéjük tartozol? 4 életmentő tipp következik.

Te tudod mit kell tenni vészhelyzet esetén - 4 életmentő tippek

A szülők közel 60 százaléka elismeri, hogy nem tudna mit tenni vészhelyzet esetén, ha például gyermeke eszméletlét vesztené vagy fulladozna. Az Egyesült Királyságban a harmadik leggyakoribb halálok az öt év alatti gyermekek körében a fulladás.

Ez ijesztően magas arány!

„Azonban ha megtanulod az elsősegélynyújtás alapjait, az életeket menthet meg.” – mondja Clive James, a St. John Ambulance elsősegélynyújtó szervezetének képzésfejlesztési menedzsere.


Gyakori vészhelyzet: Mi a teendő, ha gyermek légzése leáll?


Ha biztosan tudod hogyan kell újraélesztést végezni, azonnal kezd el. Ugyanis azonnal oxigént kell juttatni a gyermek testébe. Kezd öt fújás mesterséges lélegeztetéssel (ugyanazt a technikát kell alkalmazni gyerekeknél, mint felnőtteknél).

Egy év alatti csecsemőknél ne nyújtsd túl az állát, és óvatosan fújd a levegőt a szájuk és az orruk köré. Adj 30 mellkaskompressziót – babának két ujjal, gyermeknek az egyik kéz sarkával– a mellkast egyharmad mélységig lenyomva.

Válts két mesterséges lélegeztetés és 30 mellkaskompresszió között. Ha nem érzed magabiztosnak magad a mesterséges lélegeztetésben, akkor csak mellkas kompressziót végezz – a fentebb leírtak szerint.

Mihamarabb próbálj segítséget hívni!


Mi a teendő, ha a gyermekednek valami elakad az orrában vagy a fülében?


Ha az orrfújás vagy a fülbe öntött kevés víz nem mozdítja ki azt, vigyük kórházba. Ne próbáld meg Te magad eltávolítani, mert tovább tolhatod.


Mi a teendő, ha gyermek fuldokolni kezd?


Egy évnél idősebb gyermekek esetében az újraélesztésre vonatkozó tanácsok ugyanazok, mint a felnőtteknél. De nem végzünk hasi nyomást babáknál, mert belső szervi sérüléseket okozhatunk.


Ehelyett váltogasd a hátba ütögetést és a mellkasi nyomást. Fektesd fel a csecsemőt az alkarodra, arccal lefelé, támaszd meg a fejét és a nyakát, és legfeljebb ötször üsd meg a hátát.

Ha még mindig nem lélegezik, fektesd arccal felfelé egy sima felületre, és helyezd két ujjadat a mellkas közepére.

Nyomd be a mellkasa mélységének harmadáig, legfeljebb ötször. Ha még mindig nem lélegzik, váltogasd az ütéseket és a mellkasi nyomást. Ha a tárgyat nem sikerült eltávolítani három ciklus után, ellenőrizd hogy jön-e a segítség, és folytasd. Ha eszméletlenné válik a pici, kezd el az újraélesztést.


Mi a teendő, ha gyermeked valami mérgező anyagot lenyel?


Kérdezd meg, mit evett meg, és hívd a mentőket. Ne hánytasd meg, mert az további károsodást okozhat. Hacsak nem nyelt le tablettát, kérd meg, hogy kortyolgasson hideg vizet vagy tejet.

Ezeknek az elősegélynyújtási alapoknak az elsajátításával elkerülheted a tragédiát.

A tudás életet menthet!

Kovács Alexa

Facebook oldalunk: ITT>>>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük