Utolsó frissítés: 2025-03-17
Filléres házi savanyúság pár perc alatt. Így készül a gyorsan savanyított lilahagyma.

A hidegebb időszak beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a
táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő
szezonális zöldségek és gyümölcsök, de például savanyúság fogyasztásával is védekezhetünk.
A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül. Szuper savanyúság készíthető belőle, percek alatt.
- támogatják az immunrendszer működését
 
- erős gyulladáscsökkentő hatásuk van
 - alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére
 
Savanyított hagyma – recept
- 640 ezres kezdőbér? A technikum ma már nem B-terv
 - A Google trónja inog – a ChatGPT veszi át a keresést
 - Ők azok, akik válságban is nyernek – Rekordprofittal zárták az évet. Mi a titkuk?
 - E-autó pánik Magyarországon: Mi tartja távol a sofőröket?
 - Kiberpánik: A cégek többsége késésben a biztonsági felkészüléssel
 
A savanyúság hozzávalói:
2 kisebb lilahagyma
kettő csésze ecet
2 csésze víz
1/3 csésze cukor
2 evőkanál só
A savanyúság elkészítése:
Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót.
Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc).
Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot.
Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket.
Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.
Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek.
Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.
„Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé
tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat.” – mondja Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa
Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!
Forrás: Európai Friss Csapat
Facebook oldalunk: ITT>>>
További cikkek RECEPT témakörben itt>>>
Ez a tavaly megjelent cikkünk frissített változata.

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta.
 Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy hitelesen, közérthetően és inspiráló módon mutassa be a világ eseményeit. Hogy hidat építsen az újságírás és az olvasók között – hiteles, emberközeli tartalmakkal.
 Miklós Edit számára fontos, hogy az információ ne csak adat legyen, hanem érték — ami segít eligazodni a mindennapokban.
 A szakmája egyben a szenvedélye is.
Az infopress.hu célja, hogy hitelesen, közérthetően és inspiráló módon mutassa be a világ eseményeit.
 Tematikája: érdekességek, kommunikáció, sajtó, elemzések
Miklós Edit írásai rendszeresen megtalálhatók a FreeMix lapcsalád online magazinjaiban is:

