Filléres házi savanyúság pár perc alatt - Egyszerű recept
Filléres házi savanyúság pár perc alatt - Egyszerű recept

Utolsó frissítés: 2025-03-17

Filléres házi savanyúság pár perc alatt. Így készül a gyorsan savanyított lilahagyma.

Filléres házi savanyúság pár perc alatt - Egyszerű recept


A hidegebb időszak beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a
táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő
szezonális zöldségek és gyümölcsök, de például savanyúság fogyasztásával is védekezhetünk.

A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül. Szuper savanyúság készíthető belőle, percek alatt.

  • támogatják az immunrendszer működését
  • erős gyulladáscsökkentő hatásuk van
  • alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére


Savanyított hagyma – recept

A savanyúság hozzávalói:


2 kisebb lilahagyma
kettő csésze ecet
2 csésze víz
1/3 csésze cukor
2 evőkanál só

A savanyúság elkészítése:


Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót.

Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc).

Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot.

Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket.

Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.

Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek.

Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.


„Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé
tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat.”
– mondja Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa

Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!

Forrás: Európai Friss Csapat

Facebook oldalunk: ITT>>>

További cikkek RECEPT témakörben itt>>>

Ez a tavaly megjelent cikkünk frissített változata.

By InfoPress

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy hitelesen, közérthetően és inspiráló módon mutassa be a világ eseményeit. Hogy hidat építsen az újságírás és az olvasók között – hiteles, emberközeli tartalmakkal. Miklós Edit számára fontos, hogy az információ ne csak adat legyen, hanem érték — ami segít eligazodni a mindennapokban. A szakmája egyben a szenvedélye is. Az infopress.hu célja, hogy hitelesen, közérthetően és inspiráló módon mutassa be a világ eseményeit. Tematikája: érdekességek, kommunikáció, sajtó, elemzések Miklós Edit írásai rendszeresen megtalálhatók a FreeMix lapcsalád online magazinjaiban is: freemix.hu, storymix.hu, taplalekallergiamagazin.hu, egynap.hu, supernews.hu infopress.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük