Halloween-programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombaton

Halloween-programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombatonHalloween-programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombaton

Az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye lesz szombaton, amikor a részleges holdfogyatkozás jelenségét több mint egy órán át lehet szabad szemmel észlelni. A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban Halloween-i eseménnyel ünnepelhetik az érdeklődők.

Halloween-programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombaton
Halloween-programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombaton

    Az obszervatórium közleménye szerint a holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.


    Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk.

Ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó – írják, hozzátéve, hogy még a teljes holdfogyatkozáskor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.


    Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka beleharap a déli pólus közelében.

Ezt követően, 22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás.

De ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött.


    Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé. Egészen 22 óra 52 percig lesz megtekinthető a szabad szemmel is látható csillagászati jelenség.


Binokulárral észlelve a vékony földárnyék színe is jobban megfigyelhető lesz,

Egy kisebb amatőr távcső segítségével pedig a holdi alakzatok részletei is felbukkannak az árnyék határán. Az időjárás-előrejelzések alapján estére derült idő várható, de a jelenség még vonuló felhők mellett is megcsodálható lesz.


    A Svábhegyi Csillagvizsgálóban délután 17 órától egészen 23 óráig különleges halloween-programokkal várják a látogatókat.

távcsővégre kerülnek az óriásbolygók, így a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz is. Az üstökösfőzés programon alapanyagaiból állítanak össze egy ködben füstölgő üstököst, 21 óra 30 perctől pedig a távcsövek a fogyatkozó teliholdra fognak szegeződni.

A szervezők a legjobb halloween-jelmezben érkezőket díjazzák.


    A csillagászathoz szorosan kötődő, igazi családi programcsomaggal is várják ezen a napon az érdeklődőket: a Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a gyerekek bevonásával, a Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva pedig bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti magát.


    A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokkal vizsgálhatják a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, sőt, a meteorit gyűjtemény több darabját, a világűrből jött köveket a kezükbe is vehetik a látogatók. A Spektrum Zónában izgalmas optikai berendezésekkel és fényhajlító eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők.


    Bővebb információk a programokról a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon találhatók.

MTI

Facebook oldal: ITT>>>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük