A magyar űrhajósjelöltekkel lehet találkozni Pécsett – Csillagászati hét

A magyar űrhajósjelöltekkel lehet találkozni Pécsett - Csillagászati hétA magyar űrhajósjelöltekkel lehet találkozni Pécsett - Csillagászati hét

A magyar űrhajósjelöltekkel találkozhatnak, és – egyebek mellett – a marsi lét feltételeiről és az univerzumról szerezhetnek ismereteket az érdeklődők a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a március 18. és 24. között zajló Csillagászati héten.

A magyar űrhajósjelöltekkel lehet találkozni Pécsett - Csillagászati hét

    A pécsi kulturális negyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleményében azt írták: a rendezvény keretében hétköznapokon délután öt órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók.


    Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Kiss L. László, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász, majd s Mentőexpedíció című film valóságtartalmát vizsgálja meg Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadásában.


    Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatnak majd érdekességeket a résztvevők, míg Nagy Ádám olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.


    A HUNOR-program során választották ki – Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András személyében – a négy űrhajósjelöltet, hogy egyikük a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson végezhessen majd kutatómunkát.

A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget a jelöltekkel Nagyváradi László és Gyenizse Péter.


    A közleményben igazi különlegességként írnak a Tapintható univerzum című interaktív kiállításról. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be a Naprendszer égitesteit. Az egyes makettekhez pedig részletes audio-leírás tartozik.

A tapintható, interaktív tárlat a vak és gyengénlátó emberek számára is betekintést ad az univerzum leginkább látás útján megismerhető világába – emelték ki.


    Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, emellett a gyerekek Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.


    A rendezvény hétvégi napjain csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket. Részt vehetnek földönkívüli „varázsórán”, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, míg az Utazó planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók.

Az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek – jelezték a kommünikében.


    A programokról bővebb információk találhatók a zsolnaynegyed.hu oldalon.

MTI

Facebook oldalunk: ITT>>>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük