Nem mindegy hova és hogyan hízol.
Egy nagyléptékű amerikai kutatás szerint azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik a hasuk helyet a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségektől. Nem mindegy hova és hogyan hízol.
A kutatók szerint az „alma alakú” nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és „körte alakúvá” válni.
A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women’s Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel.
A kutatás megállapította, hogy az „alma alakú” nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a „körte alakú” nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.
A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsereproblémákat. Köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News.
A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől.
De az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. „A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos. Még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük ‘alma alakú’ vagy ‘körte alakú'”.
Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni.
Illetve elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
„A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez. Fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére”. Mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.