Kiderült mi lesz a parajdi sóbánya sorsaKiderült mi lesz a parajdi sóbánya sorsa

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény. Adta hírük sokak örömére Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Kiderült mi lesz a parajdi sóbánya sorsa

    A turisták körében népszerű székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselője elmondta:

„Számításaink szerint június 25. körül indulhat be újra a sókitermelés és a turisztikai tevékenység. A jelenleg zajló munkálatok az időjárástól is függnek, előfordulhat, hogy már június 10-15-én befejezik őket.”


90 százalékban elvégezték a sürgős beavatkozást.

80 százalékban a Korond patak medrének megerősítése is megtörtént, elkészült egy védőcsatorna, amely elbírja a megnövekedett vízhozamot, így megelőzhető a víznek a bányába való beszivárgása.


    A parajdi sóbánya május közepén zárt be.

Pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt zárták be meghatározatlan időre vízbeszivárgás miatt. A bányába beszivárgott a Korond-patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának.


    A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom, a létesítményt a pünkösdi időszakban ugyanis turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.


    A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba.

Ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.


    A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

MTI

Facebook oldalunk: ITT  >>>

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük